N-VA wil dat Vlaamse ministers niet langer trouw zweren aan koning

Publié le par Daive

  • Zondag 14 juni 2009
  • Bron: belga
  • Auteur:svh

BRUSSEL - Ambtenaren van gewesten en gemeenschappen en ministers van deelstaten moeten nu nog een eed afleggen waarin ze trouw zweren aan de koning en zeggen de grondwet en de wetten van het Belgische volk te zullen gehoorzamen. N-VA-kamerlid Ben Weyts dient een wetsvoorstel in om dat te wijzigen.

Hij vindt dat ambtenaren en ministers van deelstaten alleen moeten zweren dat ze de verplichtingen van hun ambt zullen nakomen.

Al sinds 1831 moeten ambtenaren en ministers dezelfde eed afleggen: 'ik zweer getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk'. Die eedformule is al aangepast voor de leden van de deelstaatparlementen. Maar ambtenaren van gewesten en gemeenschappen en ministers van de verschillende deelstaatregeringen moeten het nog met de oude formule doen.

Volgens N-VA’er Weyts voldoet die oude formule echter niet meer aan de grondwettelijke en institutionele realiteit. 'Zo wordt bijvoorbeeld alleen verwezen naar de wetten en niet naar de decreten. Bovendien moeten de betrokkenen trouw zweren aan de koning, terwijl er met de figuur van de koning geen enkele band meer bestaat', zegt hij.

In 2005 wou de Vlaamse regering de eedformule al wijzigen, maar de Raad van State achtte de Vlaamse overheid daarvoor niet bevoegd. Om de deelstaten zelf hun eedformules te laten vastleggen, moet de bijzondere wet gewijzigd worden. In afwachting daarvan, stelt N-VA’er Weyts voor om via de huidige federale wet de eed voor deelstaatambtenaren en -ministers te wijzigen. 'Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen', luidt de formule in het voorstel.

Le N-VA est souvent comparé à un Vlaams Belang light ou "acceptable". Pour moi, il n'y a pas de différence, ces deux partis sont anti-belges, anticonstitutionnels et anti-démocratique.  

Publié dans L'autre bord

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :

Commenter cet article