Belgavox Concert (17 mai)

Publié le par Daive

Voici un article intéressant du journal de Standaard. J'ai particulièrement apprécié un passage que je traduis ci-dessous. J'ai aussi souligné certains passages intéressants et encourageants.

(...)

Het is de grote presentatie van Belgavox, een gratis volksfeest op 17 mei waarop vele artiesten uit beide landsdelen zullen zingen dat we samen één familie zijn. En omdat de datum heel dichtbij is en nu snel maximale aandacht nodig heeft, zijn vele sterren opgedaagd.

(...)

Artiesten, en zeker muzikanten, houden immers iets meer van de Belgische gedachte dan uit het stemgedrag van de gemiddelde Vlaming blijkt. In 2006 nam 01.10, de massale oproep voor verdraagzaamheid in meerdere steden, al duidelijk een Belgisch karakter aan, de organisatie vandaag ziet een duidelijkelink met dat gebeuren.

'Het accent ligt nu echter meer op een langetermijnwerking', zegt Stijn Kolacny, die de nieuwe, gelijknamige vzw voorzit. Kolacny is dirigent van het vrouwenkoor Scala en het noodzakelijke gezicht dat zo'n actie nodig heeft. 'Sinds 2006 is de politieke context veranderd. We zien dit concert als een begin (nous voyons ce concert comme un début): daarna willen we fondsen werven, andere concerten organiseren, sensibiliseren.'

Verschillende artiesten nemen het woord.
De rapper Baloji legt uit waarom hij zich Belg voelt: hij was Congolees, leefde dan enkele jaren zonder papieren, woonde in Luik en in Gent, en is tweetalig. 'Misschien heeft deze actie een naïef kantje, maar dat hoort bij de artistieke realiteit van België.' Baloji roept ook sportmensen op om mee te doen. (Le rappeur Baloji nous explique pourquoi il se sent Belge : Il était congolais, a vécu quelques année sans papiers, a habité à Liège et a Gand et est bilongue.

De meeste 'getuigenissen' trekken de emotionele kaart. Adamo noemt zijn Belgitude een 'emotioneel concept' en een 'hartskeuze' (Adamon décrit sa belgitude comme un concept émotionnel et un choix du coeur).

(...)

Rocco Granata is iets scherper. Als er al ruzie is in dit land, vindt hij, is dat een spel tussen politici en niet tussen de mensen. 'Het is als een man en een vrouw die ruzie hebben, en waar de kinderen dan voor moeten boeten. Wel, wij zijn de kinderen van dit land. Ik ben hier altijd een gast geweest en ik hou van dit land.' (C'est comme une dispute entre un homme et une femme où les enfants doivent subir. Bien, nous sommes les enfants de ce pays. J'ai toujours été ici et j'aime ce pays.) Groot applaus voor Rocco.

(...)

Belgavox vindt plaats op zondag 17 mei op de Esplanade voor het Atomium vanaf 14 uur.

L'article entier : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=II29KQ6F
www.belgavoxconcert.be

Publié dans Super-Belge(s)

Commenter cet article