Les Flamands, pour une circonscription nationale !

Publié le par Daive

Un sondage de la VRT et De Standaard auprès de 1000 Flamands révèle que 30% seulement sont contre une circonscription fédérale. Etonnant, quand on sait que la plupart des partis politiques flamands sont contre. 

37% des personnes interrogées souhaitent de nouvelles élections. 

68% souhaitent que les élections nationales et régionales tombent le même jour. 

46% souhaitent la fin du cartel  CD&V-N-VA, 26% sont contre. 

54% veulent que Guy Verhofstadt reste Premier, mais 43% pensent qu'Yves Leterme est le mieux placé pour le remplacer. 

60% trouvent le principe de "colloque singulier" (garder le secret sur les rencontres avec le Roi en vue d'un nouveau gouvernement), 27% ne trouvent pas ça important. 

43% souhaitent que le Roi ne joue aucun rôle dans la formation d'un gouvernement et 42% sont d'avis contraire.
 

Le sondage donne aussi les intentions de vote des néerlandophones du pays. Le Cd&V gagne 1,1% (31,3%), L'open Vld gagne 1,5% (20,7%), le Sp-a-Spirit perd 1,4% (15,3%), le VB perd 4,2% (15,1%), la LDD gagne 2,3% (8,9%) et Groen! gagne 1.6% (8%). 

source/ bron: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie http://www.standaard.be/

 


vr 14/03/08 - De peiling van de VRT en De Standaard legde 1.000 Vlamingen ook 10 vragen over de actualiteit voor. Sommige antwoorden waren wel erg verrassend. -- Maar 30% v.d. 'Vlamingen' tégen nationale kieskring

Er moet ook een federale kieskring komen, waarbij we kunnen kiezen voor politici uit het hele land.
53 procent van de ondervraagde Vlamingen is het daarmee eens, 30 procent niet. Toch wel verrassend, want de meeste Vlaamse partijen zijn tegen.

Er moeten zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen worden gehouden voor het nationale parlement.
45 procent is het daarmee niet eens, maar 37 procent vindt dat wel een goed idee. Voor die laatsten is het huidige politieke gekrakeel blijkbaar uitzichtloos.

De Vlaamse en de federale verkiezingen moeten in de toekomst op dezelfde dag gehouden worden.
68 procent van de ondervraagden vindt dat een goed idee, 20 procent niet. Ook binnen de huidige meerderheid gaan er stemmen op om de verkiezingen in de toekomst te doen samenvallen.

Guy Verhofstadt mag ook na Pasen nog premier blijven.
54 procent is het daar volmondig mee eens, 36 procent niet. Een beetje contradictorisch, want 43 procent vindt ook dat Yves Leterme de meest geschikte politicus is om de volgende premier te worden, tegen "slechts" 42 procent voor Guy Verhofstadt.

Het is beter dat het kartel tussen CD&V en de N-VA wordt opgeheven en dat beide partijen opnieuw apart gaan werken.
46 procent van de Vlamingen vindt dat ook, 26 procent helemaal niet. De samenhang van het kartel is wellicht een van de grootste vraagtekens in de Vlaamse politiek.

Politici moeten over hun gesprekken met de koning geheimhouding bewaren.
Het "colloque singulier" is heilig voor 60 procent van de Vlamingen, terwijl 27 procent dat niet belangrijk vindt. Een belangrijke vingerwijzing voor zij die de kroon de voorbije maanden hebben ontbloot?

De koning zou best geen rol meer vervullen bij de vorming van een regering.
Hier zijn de meningen verdeeld: 43 procent zegt ja, 42 procent nee. De rol van de monarchie blijft een discussiepunt in Vlaanderen.

Mijn vertrouwen in de politiek is door de gebeurtenissen rond de regeringsvorming gedaald.
Het politieke gehakketak van de laatste negen maanden laat zijn sporen na: 68 procent heeft minder vertrouwen in de politiek, terwijl 20 procent zijn vertrouwen behoudt.

Ik wil dat ook in mijn gemeente een verbod wordt uitgevaardigd voor gemeentepersoneel om een hoofddoek te dragen.
Het hoofddoekendebat verdeelt Vlaanderen. 40 procent is voor een verbod voor gemeentepersoneel, maar 44 procent is tegen.

Ik voel dat het leven het laatste jaar duurder is geworden en dat ik minder kan kopen dan een jaar geleden.
Koopkracht is belangrijk voor de Vlaming. Maar liefst 89 procent van de ondervraagden zegt dat hij vandaag minder kan kopen met zijn geld, slechts 5 procent ziet geen probleem. Een duidelijke boodschap is dat voor de beleidsvoerders van morgen.

Publié dans belgium4ever

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :

Commenter cet article